Kako deluje endo-kanabinoidni sistem ?

Kanabinoidi iz konoplje delujejo v telesu na podlagi endo-kanabinoidnega sistema, ki vpliva na vse vrste osnovnih procesov v telesu – zaznavanje bolečine, apetiti, sproščanje, itd. Rečemo lahko, da je endo-kanabinoidni sistem »naš notranji zdravnik«, ki je sestavljen iz receptorjev endogenih kanabinoidov (endo-kanabinoidov) in encimov, ki omenjene snovi proizvajajo in razgrajajo.

Eden napomembnejših razlogov, zakaj se odločiti za konzumiranje surovega konopljinega soka je, da s tem, v svoje telo, vnesemo največ kanabinoidov, ki se nahajajo v kanabidolni kislini.

KANABINOIDI LAHKO PREPREČIJO NASTAJANJE RAKA, ZMANJŠUJE SRČNE KAPI ZA 66% IN DIABETIS ZA 58%. – DR. WILIAM L. COURTNEY MD

Telo se najbolje regenerira, ko je nasičeno z fito-kanabinoidi, zaradi česa je  sveži konopljev sok potrebno konzumirati 3 mesece, da dobimo željen učinek.

Endokanabinoidni receptorji se nahajajo v organih, veznih tkivih, žlezah, imunskih celicah ipd. Vključeni so v nadzor širokega spektra funkcij:
apetit, bolečina, razpoloženje, razna vnetja, spomin, itd.

Obstaja veliko znanstvenih institucij, ki se ukvarjajo z raziskovanjem konoplje. Eden od najbolj poznanih zdravnikov, ki propagira konzumiranje konoplje v surovem stanju – kanopljin sok – je dr. William L.Courtny. V Sloveniji na področju obveščanja endokanabinoidov, deluje ICANNA inštitut – tukaj.

Zdravstvene koristi stisnjenega soka surove konoplje (angleški video s srbskimi podnapisi):
https://www.youtube.com/watch?v=I_HhZ9avdfM

Endokanabinoidni sistem (Doc. dr. Tanja Bagar, Institut ICANNA):
https://www.youtube.com/watch?v=2Vi7dyvtcY8